Böcker

gora-jamstalldhet-framsida

Göra jämställdhet – trettio års erfarenhet från Jämtland, av Catarina Lundström med maktanalys av Gerd Lindgren.

”Vad har gjorts för att skapa jämställdhet i Jämtlands län? Vilka har deltagit och hur långt har arbetet kommit? Frågorna är många. Denna bok handlar om det som hänt
 i Jämtland under de senaste trettio åren, med ett avstamp i den nationella politiken. Detta är tiden då den »nya kvinnorörelsen« och det moderna jämställdhetsarbetet växer fram. Vi får möta frågorna via några av dem som varit med: lokala och regionala aktivister, tjänstemän och politiker. Fokus ligger på det som hänt inom området jämställdhet och regional utveckling 1984–2014. Det är en vandring från kvinnopolitiska satsningar på gräsrotsnivå till breda nationella program för jämställdhet och kvinnors företagande. En rörelse från empowerment till mainstreaming som lika mycket handlar om engagemang och satsningar som motstånd och motvind.”
Bakside-texten på boken.

Ladda ner boken på http://jamstallt.com/

Boksläpp 1 jun

Eldsjälar och entreprenörer51 kvinnor i kooperativa företag. Text Catarina Lundström och Annica Nordin, foto Inga Björk, layout Annica Nordin (2010)

Detta är en bok om eldsjälar och entreprenörer. Möt 51 fantastiska kvinnor som startat kooperativa företag tillsammans med andra. Spännande möten och inspirerande berättelser från Kiruna i norr till Malmö i söder. Kvinnor som förverkligat drömmar. Kvinnor som skapat arbetstillfällen för sig själva och andra. Kvinnor som driver företag som omsätter mångmiljonbelopp. Företag inom livets alla områden. Vård och omsorg. Skola och förskola. Hantverk, konst och design. Miljö, media och musik. Turism och hälsa. Vindkraft och djurhållning. Mat och boende.

Eldsjälar och entreprenörer i urval Kvinnornas Sverige - en underbar resaett utval sidor med text och bild från boken.
Boken finns att köpa på Adlibris.

Kvinnornas Sverige – en underbar resa (red. Inger Ärelmalm 2008) boken är skriven tillsammans med 16 andra författare.
Text och foto Inga Björk.

Recension från Adlibris: Boken är så vacker att man(kvinna) genast griper efter den. Och se där, i landskap efter landskap i det rika Sverige har författarna hittat kvinnor att beskriva som verkligen har betytt mycket för det kulturellt så rika Sverige, men som ofta har fått stå utanför rampljuset i de böcker som ärar och beskriver landets (manliga) kulturpersonligheter. Författarna är själva välkända skribenter som kan sina landskap väl. Så blir det här en enastående resa genom Sverige, och boken kan varmt rekommenderas till de som vill bryta den så tunga traditionen att inte uppvärdera de kvinnor som genom nit och flit, genialitet och fantasi, produktivitet och konstnärsskap har medverkat i landets historia och kultur. En underbar presentbok är det också.

av Karl, 2009-01-13

Här hittar du hela min  text från boken Kvinnornas Sverige – en underbar resa. Boken finns att köpa på Adlibris.

Butöser och andra härjedalskvinnor 1998 på uppdrag av Kulturnämnden Härjedalens kommun. Text och foto Inga Björk